piątek, 30 września 2016

SŁODKIE OPONKI Z TWAROGU





Oponki z dodatkiem twarogu robi się szybciej, są delikatniejsze i mniej tłuste, od tych z ciasta drożdżowego. Najlepszą zabawą jest ich dekorowanie :)


Składniki  na około 30 oponek:
  
   - 500g półtłustego twarogu (może być zmielony)
   - 3 jajka
   - 3 łyżki kwaśnej śmietany
   - 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
   - 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
   - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
   - 3 szklanki mąki pszennej 

   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
   Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta ( jeśli ciasto się klei, należy dosypać więcej mąki). Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wycinać oponki, przy użyciu szklanki a ich środek za pomocą nakrętki od napoju. 

    Oponki wrzucać na głęboki i rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.




Dekorowanie oponek, wedle własnej kreatywności i wyobraźni. Ja użyłam kolorowej posypki, lukru w połączeniu z barwnikiem, czekolady mlecznej oraz czekolady białej (roztopionej w kąpieli wodnej).


SMACZNEGO! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz