Oponki z dodatkiem twarogu robi się szybciej, są delikatniejsze i mniej tłuste, od tych z ciasta drożdżowego. Najlepszą zabawą jest ich dekorowanie :)
Składniki na około 30 oponek:
- 500g półtłustego twarogu (może być zmielony)
- 3 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta ( jeśli ciasto się klei, należy dosypać więcej mąki). Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wycinać oponki, przy użyciu szklanki a ich środek za pomocą nakrętki od napoju.
Oponki wrzucać na głęboki i rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dekorowanie oponek, wedle własnej kreatywności i wyobraźni. Ja użyłam kolorowej posypki, lukru w połączeniu z barwnikiem, czekolady mlecznej oraz czekolady białej (roztopionej w kąpieli wodnej).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz