piątek, 21 października 2016

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ



Składniki na kruchy spód:
- 270g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 150g masła, zimnego
- 80g cukru pudru
- 8g cukru wanilinowego 
- kilka kropel ekstraktu z migdałów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
- szczypta soli
- 4 żółtka

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać zmielone migdały, masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, ekstrakt z migdałów i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.

Formę wysmarować masłem, wyłożyć spód papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia, dokładnie wylepić spód, wyrównać i lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut. 
Piec w temp. 180 stopni C (termoobieg) przez około 18-20 minut, do złotego koloru. 

Nadzienie:
- 700 śliwek, odpestkowanych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Śliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki. Umieścić razem ze skrobią w naczyniu i wymieszać.

Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200g drobnego cukru do wypieków 
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temp. pokojowej.

W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią, dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna, zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i wymieszać delikatnie szpatułką. 

Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć śliwkowe nadzienie. Na nie wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i natychmiast obniżyć temp. do 140 stopni C (termoobieg). Piec przez ok 1 godzinę, do momentu kiedy wierzch będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku. 

Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz