poniedziałek, 2 stycznia 2017

TORT KRÓWKOWY Z MASCARPONE I ORZECHAMI



Składniki (tortownica o średnicy ok 18cm)

Ciasto:

 - 4 jajka
 - 100g cukru pudru
 - 100g mąki pszennej
 - szczypta soli

Krem:

 - 100g śmietanki 30%
 - 200g serka mascarpone
 - 150g masy krówkowej
 - orzechy laskowe lub włoskie (sparzone, obrane ze skórki i drobno posiekane)

Nasączenie:

 - 1 łyżka soku z cytyny
 - 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

 - masa krówkowa do przełożenia ciasta i ewentualnie do dekoracji
 - posiekane orzechy laskowe lub włoskie do posypania góry (bez skórki)




Przygotowanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem (dodawać łyżka po łyżce). Żółtka dodawać jedno po drugim i miksować do połączenia. Następnie dodawać partiami mąkę i delikatnie wymieszać, pilnując by dobrze się połączyła z masą na ciasto. Masę przelać do wysokiej blaszki ( śr. 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C do "suchego patyczka". 
Ciasto wyjąć, wystudzić w formie. Następnie wyjąć i podzielić na trzy równe blaty. 

Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj razem z wodą.

Krem: Śmietankę ubić na puszystą masę. Dodać mascarpone oraz  masę krówkową, połączyć przy użyciu miksera. Do masy dodać posiekane orzechy laskowe - wymieszać do połączenia. 

Nasączyć pierwszy blat biszkoptu. Następnie rozsmarować trochę masy krówkowej (pozostałej w puszce) i na tą cienką warstwę masy położyć krem. Powtórzyć to samo z drugim blatem, przykryć trzecim. Nasączyć i udekorować pozostałym kremem. Wyrównać wierzch i boki tortu. Udekorować tort wedle uznania. 




                                   SMACZNEGO !!!

1 komentarz :

  1. Wygląda pysznie, uwielbiam takie słodkości :)


    Mogłabyś kliknąć w linki w poście TUTAJ ? Dzięki ;*

    OdpowiedzUsuń