poniedziałek, 31 października 2016

KLASYCZNE BROWNIE




   Brownie jest prawdziwym rarytasem dla tych, którzy lubią mocno czekoladowe smaki. Przyjmuje formę bardzo płaskiego ciasta i jest podawane na ciepło i na zimno, w postaci niewielkich kwadratowych porcji. Muszę przyznać, że tym razem to nie ja piekłam, tylko mój Mąż przejął inicjatywę. Intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Wami przepis na idealne brownie!



- 375g masła
- 375g gorzkiej czekolady
- 6 dużych jajek
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 350-400g drobnego cukru
- 225g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli

   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i wymieszać z łyżeczką soli - odłożyć.
   Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. 
   W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem i wanilią (np. rózgą kuchenną). Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać. 
    
  Formę o wymiarach 33x23cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto, wyrównać. Piec przez 20 - 25minut w temp. 180 stopni C. Gotowe brownie jest wypieczone i sprężyste z wierzchu, lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w ciasto, nie powinno być śladów surowego ciasta. Wystudzić, pokroić na kwadraty. 

SMACZNEGO!!! 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz