Kiedyś nie przepadałam za dynią ale moja mama robiła z niej tak dobrą zupę a babcia świeżutki chlebek, że przekonałam się do niej w oka mgnieniu. Dzisiejszy przepis jest trochę urozmaicony, bo mój chlebek jest z dodatkiem cynamonu oraz z nutką pomarańczy. By zrobić chlebek z dyni, musimy najpierw przygotować puree dyniowe.
Domowe puree dyniowe:
- nieduża dynia o mocno pomarańczowym mączystym miąższu.
Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry, obieramy ze skórki, następnie plastry kroimy w kostkę. Do większego garnka wlewamy szklankę wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie. Gotujemy przez ok 60 minut, aż kawałki się "rozpadną". Puree z dyni można zmiksować blenderem, by było bardziej gładkie. Jeśli puree jest bardzo wodniste - nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku.
Takie puree możemy przechowywać w lodówce do 5 dni, lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić w woreczkach.
Skladniki na ciasto dyniowe:
- 350g mąki pszennej
- 10g drożdży suchych
- 150ml mleka
- 180g puree z dyni
- świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy
- 60g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 30g masła
Nadzienie cynamonowe:
- 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru
- 2 łyżki zmielonego cynamonu
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka, do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to ok 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o długości Waszej keksówki, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posypać cynamonowym cukrem . Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, do otrzymania rolady. Ułożyć je w keksówce o wymiarach 23 - 25 x 11cm (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu a przed samym pieczeniem, chlebek posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 25 minut. Wyjąć. Przestudzić.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz