wtorek, 11 października 2016

CHLEBEK DYNIOWY Z CYNAMONEM


                     


 Kiedyś nie przepadałam za dynią ale moja mama robiła z niej tak dobrą zupę a babcia świeżutki chlebek, że przekonałam się do niej w oka mgnieniu. Dzisiejszy przepis jest trochę urozmaicony, bo mój chlebek jest z dodatkiem cynamonu oraz z nutką pomarańczy. By zrobić chlebek z dyni, musimy najpierw przygotować puree dyniowe.


Domowe puree dyniowe: 


 - nieduża dynia o mocno pomarańczowym mączystym miąższu. 

Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry, obieramy ze skórki, następnie plastry kroimy w kostkę. Do większego garnka wlewamy szklankę wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie. Gotujemy przez ok 60 minut, aż kawałki się "rozpadną". Puree z dyni można zmiksować blenderem, by było bardziej gładkie. Jeśli puree jest bardzo wodniste - nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku. 

Takie puree możemy przechowywać w lodówce do 5 dni, lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić w woreczkach. 




Skladniki na ciasto dyniowe:

   350g mąki pszennej 
 - 10g drożdży suchych
 - 150ml mleka
 - 180g puree z dyni
 - świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy
 - 60g drobnego cukru do wypieków
 - pół łyżeczki soli 
 - 30g masła

Nadzienie cynamonowe:

 - 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru
 - 2 łyżki zmielonego cynamonu

Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Dodatkowo:

 - 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka, do posmarowania

    Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to ok 1,5 godziny. 
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o długości Waszej keksówki, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. 
    Przygotowany prostokąt posypać cynamonowym cukrem . Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, do otrzymania rolady. Ułożyć je w keksówce o wymiarach 23 - 25 x 11cm (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Po wyrośnięciu a przed samym pieczeniem, chlebek posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 25 minut. Wyjąć. Przestudzić. 

                                  SMACZNEGO!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz