Składniki na krem:
- 4 jajka
- 3 cytryny
- 100g masła
- 100g cukru
- 100g herbatików zbożowych
Składniki na bezę:
- 2 białka
- 150g cukru
- 30ml wody
Wykonanie:
Krem cytrynowy
Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. W małym rondelku rozbełtaj jajka, dodaj cukier i sok z cytryny. Całość podgrzewaj, dodaj połowę podanej ilości masła. Gdy masa będzie już gorąca, ściągnij rondel z ognia i dodaj pozostałe masło. Herbatniki drobno pokrusz i przesyp je do małych ceramicznych foremek / kokilek - przykryj lekko przestudzonym cytrynowym kremem.
Beza
Wodę połącz z cukrem, podgrzewaj, a gdy zacznie się gotować, zacznij ubijać białka. Kiedy na powierzchni cukru zaczną pojawiać się duże bąble, wlewamy go cienkim strumieniem do miski z białkami, nie przerywając ubijania. Miksuj tak długo aż beza się ostudzi. Masę bezową wyłóż na wierzch kremu, wstaw na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill lub użyj palnika, żeby całość się lekko przyrumieniła.
Bezę oprószyć skórką z cytryn. Podawać od razu, lub przechowywać w lodówce do jednego dnia.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz