niedziela, 16 października 2016

KREM CYTRYNOWY Z CIASTECZKAMI ORAZ BEZĄ



Składniki na krem: 
- 4 jajka
- 3 cytryny
- 100g masła
- 100g cukru
- 100g herbatików zbożowych

Składniki na bezę:
- 2 białka
- 150g cukru
- 30ml wody

Wykonanie:

Krem cytrynowy
Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. W małym rondelku rozbełtaj jajka, dodaj cukier i sok z cytryny. Całość podgrzewaj, dodaj połowę podanej ilości masła. Gdy masa będzie już gorąca, ściągnij rondel z ognia i dodaj pozostałe masło. Herbatniki drobno pokrusz i przesyp je do małych ceramicznych foremek / kokilek - przykryj lekko przestudzonym cytrynowym kremem.

Beza
Wodę połącz z cukrem, podgrzewaj, a gdy zacznie się gotować, zacznij ubijać białka. Kiedy na powierzchni cukru zaczną pojawiać się duże bąble, wlewamy go cienkim strumieniem do miski z białkami, nie przerywając ubijania. Miksuj tak długo aż beza się ostudzi. Masę bezową wyłóż na wierzch kremu, wstaw na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill lub użyj palnika, żeby całość się lekko przyrumieniła. 

Bezę oprószyć skórką z cytryn. Podawać od razu, lub przechowywać w lodówce do  jednego dnia. 

                                            Smacznego!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz