Przygotowanie tego chlebka jest ekspresowe i dziecinnie łatwe. Wilgotne i aromatyczne ciasto, bez użycia miksera. Śmiało może zastąpić wszystkie niezdrowe, cukrowe przekąski. Dzieci będą się nim zajadały.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany (mogą być też przejrzałe)
- 75g masła, roztopionego w garnuszku
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać i odłożyć na bok.
Obrać banany i dobrze rozgnieść je widelcem. W większym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier i lekko roztrzepane jajko. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wymieszać rózgą kuchenną,
tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C do tak zwanego "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić w formie.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz