niedziela, 11 grudnia 2016

CHLEBEK BANANOWY





Przygotowanie tego chlebka jest ekspresowe i dziecinnie łatwe.   Wilgotne i aromatyczne ciasto, bez użycia miksera. Śmiało może zastąpić wszystkie niezdrowe, cukrowe przekąski. Dzieci będą się nim zajadały. 



Składniki:
  - 3 dojrzałe banany (mogą być też przejrzałe)
  - 75g masła, roztopionego w garnuszku
  - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  - 1 jajko
  - 1,5 szklanki mąki pszennej
  - szczypta soli
  - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać i odłożyć na bok.

Obrać banany i dobrze rozgnieść je widelcem. W większym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier i lekko roztrzepane jajko. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wymieszać rózgą kuchenną, 
tylko do połączenia się składników. 

Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C do tak zwanego "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić w formie.




                        SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz