sobota, 17 grudnia 2016

KRUCHE CIASTECZKA PACHNĄCE ŚWIĘTAMI




Najlepszy przepis na kruche ciasteczka jaki do tej pory wypróbowałam. Zrobiłam je w trzech wariantach: bez niczego, z cynamonem oraz z glazurą bezową i cynamonem. Ciasto pięknie współpracuje, nie przykleja się do blatu i jest plastyczne. Szybko, łatwo i smacznie :)


Składniki na ciasto:

 - 175g mąki
 - 200g drobnego cukru
 - 2 duże jajka
 - 1 łyżeczka olejku waniliowego 
  - 400g (lub więcej) mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki soli
 - mielony cynamon do oprószenia

Składniki na glazurę bezową:

 - 1 białko
 - szczypta soli
 - 200g cukru pudru
 - 1-2 łyżki mleka

Wykonanie:

Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i ekstrakt waniliowy,wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 
Wsypać suche składniki do maślano - jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, delikatnym lecz pewnym ruchem. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie by je rozwałkować, dosypać trochę mąki (pamiętając, że jeśli przedobrzymy, będzie twarde)
Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.


Po tym czasie wyjąc 1 część ciasta,posypać delikatnie mąką  i rozwałkować ją na grubość ok pół cm. (delikatnie posypanej mąką) stolnicy.
Wycinać za pomocą foremek do ciasteczek (które każdorazowo dobrze jest zanurzyć w mące) i układać je w niewielkich odstępach. Każde ciasteczko przed pieczeniem posypać mielonym cynamonem. 
Piec w 175 stopniach przez 8-12 min. do momentu aż delikatnie zezłocą się na brzegach. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia, a następnie oblewać ciasteczka glazurą bezową (lukrem). 
Przygotowanie glazury bezowej:
ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Ubijając cały czas dosypywać cukier puder, stopniowo. Glazura powinna mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1-2 łyżek mleka. 



                 DOBREJ ZABAWY ORAZ SMACZNEGO!






3 komentarze :

  1. O mamo! Jakie pyszności! Kocham ciastka!!! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja:) Polecam wykonanie tych ciasteczek, bo są naprawdę pyszne! :)

      Usuń
    2. To tak jak ja:) Polecam wykonanie tych ciasteczek, bo są naprawdę pyszne! :)

      Usuń